Ziekteverzuim verlagen? Praten helpt!

Wanneer werknemers te lang doorlopen met psychische klachten is ziekteverzuim vaak het gevolg. De kosten wanneer iemand stopt met werken als gevolg van psychisch verzuim zijn ontzettend hoog. Waarom het zover laten komen als verzuim in de meeste gevallen goed is aan te pakken en voorkomen had kunnen worden? Het begint met het bespreekbaar maken van psychische klachten.

Helaas gebeurt dit bij de meeste bedrijven nog steeds niet en blijkt het uitspreken van dergelijke klachten in de werkomgeving niet zo eenvoudig als gedacht. Zeker niet nu we veel vanuit huis werken en collega’s elkaar nauwelijks zien. Enkel via beeldscherm. Wie pikt signalen op wanneer er nog geen sprake is van verzuim? En met wie kan de werknemer in gesprek gaan als hij of zij daar behoefte aan heeft?

Zodra de werknemer zijn of haar klachten bespreekbaar heeft gemaakt, is het de vraag of er hulp nodig is en zo ja, welke hulp? Wie bepaalt dit?

Tips terugdringen ziekteverzuim / ziekteverzuim verlagen| The Human WorksHulplijn om ziekteverzuim te verlagen

Wanneer er een bedrijfsarts aanwezig is kunnen werknemers hier terecht voor een preventief consult: een zogenoemd arbeidsomstandighedenspreekuur (AOS). Maar welke hulplijnen zijn nog meer inzetbaar via de werkgever?

Een van de meest laagdrempelige en praktische hulplijnen voor werknemers is de bedrijfsmaatschappelijk werker. Juist die laagdrempeligheid is cruciaal, omdat er preventief vaak veel gedaan kan worden om te voorkomen dat een werknemer gaat uitvallen en zo het ziekteverzuim te verlagen.

De bedrijfsmaatschappelijk werker fungeert als neutrale gesprekspartner en houdt de belangen van werkgever en werknemer zorgvuldig in het vizier. Voor beiden is een gezonde arbeidsrelatie belangrijk met het oog op duurzame samenwerking en inzetbaarheid. Win-win!

Wat doet een bedrijfsmaatschappelijk werker op het gebied van ziekteverzuim?

Als bedrijfsmaatschappelijk werker bieden wij als onafhankelijke gesprekspartner de juiste hulp en ondersteuning aan werknemers met het doel hen zelfredzaam te maken. Zo leren werknemers hoe ze hun problemen zelf het hoofd kunnen bieden, of deze nu privé of zakelijk van aard zijn. Dit voorkomt in veel gevallen (ziekte)verzuim, verbetert de inzetbaarheid en bespaart kosten.

Als er toch sprake is van verzuim begeleidt de bedrijfsmaatschappelijk werker de werknemer op een professionele en praktische manier naar herstel. Dit eventueel in samenwerking met de bedrijfsarts en eventueel professionals in het reguliere circuit. Bijvoorbeeld om de wachttijd tot behandeling door een psycholoog te overbruggen.

Meer weten over de werkwijze van bedrijfsmaatschappelijk werk via The Human Works voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 0317 – 31 34 88 of mail naar info@thehumanworks.com. We vertellen graag meer.

Vragen of aanmelden?

Heb je na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of onderstaande gegevens:

Wil je direct iemand aanmelden? Dat kan via onderstaande knop. We streven ernaar om binnen 3 werkdagen contact op te nemen.

Direct aanmelden!