Verminder angst en piekeren

Merk je dat je je vaak/ veel zorgen maakt en heb je veel angstige gedachten over de toekomst, je gezondheid, je financiën, je familie, het naar buiten gaan etc.? Dit is normaal! Probeer jezelf gerust te stellen met positieve gedachten?

Zoals:

  • Wat er ook gebeurt, ik kan dit aan.
  • Ik mag bang zijn, alles komt weer goed.
  • Ik doe wat ik kan en het is genoeg.
  • Alles verandert continu, ook deze situatie waarin ik zit.

Daarbij; probeer, als je daaraan toe bent, ‘risico-situaties’ niet langer dan nodig te vermijden.

Probeer ‘voorbereid’ te zijn, oftewel…ga de confrontatie aan en realiseer je dat zowel de emotie als de lichamelijke reactie van voorbijgaande aard zijn. Probeer jezelf voor te bereiden om zo veilig mogelijk naar buiten te gaan en bereid je voor op mogelijke angst/paniek–> dus bedenk vooruit wat er eventueel kan gebeuren wat spannend voor je is en hoe je ermee om kunt gaan.

Afleiden bij angst–> leid jezelf af tijdens een situatie die spannend/angstig voelt. Richt je aandacht op iets anders en kijk bijv. naar je omgeving en geef jezelf de opdracht om vijf blauwe dingen te vinden. Of spreek met jezelf af dat je in dit soort gevallen het alfabet omgekeerd gaat opzeggen (in je hoofd… 😉) Als je hoofd zich op iets anders focust dan op de angst, zal het minder kans krijgen…

Lukt het bovenstaande je niet of nauwelijks en blijf je klachten houden en kun je momenteel niet bij een specialist terecht voor hulp? Misschien kunnen de programma’s van Mirro je verder helpen. Voor € 7,- kun je een jaar lang gebruik maken van een programma van Mirro, dit is een e-Health programma. Je vindt het op https://www.mirro.nl/.

Bekijk alle tips