“Rouw gaat niet met vakantie”

Onlangs bezocht ik de tijdelijke expositie “Leven en Dood” in het Depot in Wageningen. Ik liep langs de enorme hoeveelheid beeldende kunst van diverse kunstenaars rondom het thema “Leven en Dood” en het greep me aan. Door sommige werken werd ik geconfronteerd met mijn persoonlijke emoties rondom dood en het enorme gemis van dierbaren. Andere objecten maakte dat ik me opgewekt en vrolijk voelde. En weer andere werken riepen een mengeling van emoties bij me op.

Het was kort na de zomervakantie en al lopend herinnerde ik me diverse gesprekken met cliënten in de periode vóór de zomervakantie. Cliënten die ik begeleid in hun rouwproces, op verzoek van de werkgever. Een aantal van deze cliënten sprak ik na de zomerperiode en ik kwam tot de conclusie dat ze een onmiskenbare overeenkomst met elkaar hadden. Het rouwproces had hen tijdens de vakantie niet losgelaten. Of hadden zij het niet losgelaten?

In mijn beleving is het niet zomaar een kwestie van loslaten. Het is zoveel meer dan dat. Er is geen gemene deler voor verwerking en al helemaal niet hoeveel tijd het zou mogen kosten. Wanneer is de rouw voorbij? Voor de buitenwereld is het vaak niet zichtbaar hoe de route van het rouwproces bij mensen eruitziet. Hoe de beleving daadwerkelijk voelt.

Sommigen hadden een fijne vakantie gehad maar wel met het rouwproces in hun kielzog. Anderen hadden helemaal geen fijne vakantie gehad omdat de rouw nog te vers of te rauw was. Nog niet in staat waren om te genieten. Ook hiervoor geldt dat ieder rouwproces uniek, persoonlijk en bijzonder is en dat het ‘gewoon’ doorloopt, ook tijdens de vakantie.

 

Gera Bouw

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Diensten

Meer informatie

Download de brochure of neem contact met ons op via info@thehumanworks.com of 0317 – 31 34 88.

Aanmelden

Direct medewerker aanmelden